• Kas squash on uus monstera?

      Kirg taimede vastu võib igavesti muuta keskkonda, kus elame. Nii mikrotasandil - nii korteri, aia, kontori kui ka makroskaalal - meie linnas, maal ja maailmas. "Kasia Vesterska ja Michal Depa veerg - botaanilise projekti ro_ślinka taimede vanemad.

       

      Köögiviljatrend on ilmnenud suhteliselt hiljuti. Pantone nimetas rohelise aasta värviks alles 2017. aastal ja just siis oli Instagram lehtede fotodest tohutult üle ujutatud. Inimesed armusid taas taimedesse. Keegi ei imesta, kui näeb paari, mis kõndib hoogsalt mööda linna plastist potis oleva suure taimega, mis peagi korterisse esinduslikus kohas asetatakse. Meid ei üllata ka see, et raamatupoest leiame mitte vähem kui viiskümmend erinevat raamatut selle kohta, kuidas lemmiktaime mitte tappa ja kuidas seda vastastikku kasuliku interjööri jaoks valida . Kuidas see kõik algas?

       

      Esimesi jälgi inimestest, kes looduse siseruumidesse viivad, võib leida juba iidsetest paikadest.

    • Regał
    • Kreeka maalid. See vajadus kinnitati ametlikult seitsmeteistkümnenda sajandi alguses, kui inglise aednik Sir Hugh Plath avaldas oma potitaimede kasvatamist käsitlevad tekstid. Esimesena mainis ta aedade üleviimist kitsastesse kodanlikesse siseruumidesse. Keraamika masstootmise eelkäija Josiah Wedgwood lisas oma kolm senti hiljem. Wedgwood mitte ainult ei alustanud lillepottide suuremahulist tootmist, vaid hakkas dikteerima ka pottide arengusuundi omal moel. Ideaalne aretuslaev peaks olema praktiline, stabiilne (kuid kerge), mahukas ja tõstma esile taimede ilu, ütles ta. Ja muidugi taskukohase hinnaga. 

       

      Need omadused võivad olla seotud Dieter Ramsi hea kujunduse postulaatidega, kuid piisab Wedgwoodi pottide vaatamisest, et mõista, et funktsionaalsus ei olnud esmajoones - see jäi esiteks ornamendile alla. Taimi ennast koheldi erinevalt. Victoria ajastu, tööstusreostuse ajastu algusega oli see roheluse tõelise hiilguse aeg. Taimi ilmus kõikjale. Siis hakati looma terraariume, koduseid kasvuhooneid ja esimesi küttesüsteeme, imiteerides troopiliste metsade olusid ja seetõttu ka esimesi palmimaju. Seega tahtsid linnad intuitiivselt hingata.

    • Alles 20. sajandi teisel poolel juhiti tähelepanu haige hoone sündroomile. Märgati, et tänapäevased hooned mõjutasid negatiivselt neis elavate inimeste tervist. Sünteetilise viimistlusega suletud ruumid täideti kopitanud, saastatud õhuga. NASA on sellest teemast huvitatud, kuna ülalkirjeldatud ruumid on ka astronautide töökoha tegelikkus. Katsed on näidanud, et mitmed maasse istutatud taimeliigid on õhus leiduvate kahjulike ühendite hõlpsasti kõrvaldatavad.

       

      Kahekümnenda sajandi lõpus muudeti taimed taas sisustusesemeteks. Nad hakkasid mängima puhtalt dekoratiivset rolli kodudes, mis lakkasid kiiresti atraktiivsest. Seetõttu oleme hiljuti oma kodudest haljastuse ümber tõstnud. Hakkasime potitaimi käsitlema pärandina - vanadus oli nagu kool, kliinik või vanaisa ja vanaema, kuhu sõnajalad alati langesid.

       

      Täna see lähenemine muutub. Muret õhukvaliteedi halvenemise pärast vaatame uuesti läbi NASA uuringu tulemused. Smog on see väljakutse

    • linnad üritavad sellega mitmel viisil toime tulla, sealhulgas kavandavad haljasalasid.

       

      Linna puud langetavad õhutemperatuuri, toodavad hapnikku ja neelavad suures koguses süsinikdioksiidi. Parimad tulemused saavutatakse aga siis, kui loodus kohtub tehnoloogiaga. Berliini ettepanek nimega CityTree näib olevat tõhus lahendus. Need on eri tüüpi sammaldest koosnevad ekraanid, mis võitlevad linnades puhta õhu eest. Üks ekraan on sama tõhus kui 275 istutatud puud ja võtab 99% vähem põrandapinda, neelates aastas kuni 240 tonni süsinikdioksiidi.

       

      Tänapäeva arhitektid uurivad aktiivselt vajadust olla ümbritsetud loodusest, eriti seoses eraviisilise varjupaiga otsimisega suurtes linnades, kus aia jaoks on vähe ruumi. Taani stuudio BIG projektides võetakse arvesse haljasalasid, mis annab kaasaegsete kortermajade elanikele võimaluse omada kesklinnas oma funktsionaalset aeda. 2020. aastal ehitab Hiina oma esimese täiesti rohelise linna - Liuzhou metsalinna. Selles elab 30 tuhat inimest, nelikümmend tuhat puud ja miljon taime.

    • Need kujunduse ideaalid pole seotud ainult asukohaga. Mõelge vanadele loomaaedadele, mis olid täis betooni, metallpiire ja trellise. Need on aeglaselt mineviku säilmed. Projekti BIG ZOOTOPIA eesmärk on muuta Kopenhaageni loomaaed tänapäevaste ökosüsteemide kogumiks, mis võimaldab erinevatel loomaliikidel elada koos looduslikule keskkonnale sarnases keskkonnas ilma kunstlike tõketeta.

       

      Trendiuurijad ennustavad, et lähitulevikus piirame oma esemeid miinimumini. Pöörame rohkem tähelepanu kogemustele, olemisele, “olemisele”. Taimede jaoks nõuab see nende imeliste funktsioonide täiendavat uurimist. Teame juba, et rohelisel on oluline mõju nii meile kui ka keskkonnale, mida toetavad ka teadusuuringud. Taimede teadlik kasutamine on osa biofiilsest disainitrendist, mis juhib uusi arhitektuuri- ja linnakujundusi kogu maailmas. Ja kuidas saab seda võrrelda meie tavapärase taimekasutusega? Liike valime ikkagi esteetiliselt kõige sagedamini, kuid õnneks oleme taimede funktsionaalsusega üha enam kursis.Sageli soovime magamistuppa rajada privaatse puhta õhu tehase.

    •  rõdudel mitte ainult piparmünt, basiilik ja võib-olla kirsstomatid, vaid võib-olla suvikõrvits? Kurk? Salat? Intuitiivselt ja pimedas otsustame harjutada toataimi, kuid see on suurepärane algus linnaaianduse jõu teadlikuks ärakasutamiseks. Me kõik otsime töötlemata toitu usaldusväärsetest, eelistatavalt kohalikest allikatest. Varsti loome - Singapuri praeguse söödava aedlinna jälgedes - kogukonnaaiad, mida haldavad ja kasutavad kõik elanikud. Lisaks tegutsevad sellised aiad väikeses mahus Varssavis. Kontorites - igavate mitteinteraktiivsete zamiokulkade asemel - panused potitomatitega, mille eest töötajad hoolitsevad.Taimedest saab kohtumise ja koostöö võimalus, mille tagajärjed (sõna otseses mõttes) kannavad vilja. Suhtlus loodusega läheb kaugemale juhuslikest kohtumistest, mis meil praegu on, kus kontekstivälised toataimed on meie kodudesse mugavalt kokku surutud.

       

      Kirg taimede vastu võib igavesti muuta keskkonda, kus elame. Nii mikrotasandil - nii korteri, aia, kontori kui ka makroskaalal - meie linn, riik ja maailm. Taimi hooldades muutume tähelepanelikumaks, tundlikumaks ja sihipärasemaks ning need aitavad meil oma keskkonna eest hoolitseda. Taimedega teadlikult suhteid luues muutume paremaks, mis viib tulevikus parema maailmani.

       

      Autoritest - ro_ślinka

      Taimede vanemad ja rohelised kaitsjad kodudes ja avalikes kohtades. Neil on Poznanis botaanikakauplus. Nad arutavad, annavad nõu, salvestavad, otsivad ja omandavad. Need aitavad valida sobiva rohelise ettevõtte kõigile - alates individualistidest kuni töötajate, kontorite ja kohaliku gastronoomiani. Nad ei usu "kätt taimedele", sest kõik saavad oma elus edukalt rohelust istutada - vaja on vaid südant ja häid kavatsusi!

Infoliin +372 6730822 (10.30-19.30)

Kontaktid

Miks meie?

NEWSLETTER

Subscribe to the newsletter and be the first to know about premieres!
OK